Kawa jest nieodłącznym elementem kultury na całym świecie. Wielu producentów konkuruje ze sobą, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami produkcji. Jedną z technik stosowanych przy tworzeniu elitarnego napoju jest stopień wypalenia określonych odmian.
Jak wybrać odpowiednią kawę
Zanim wypełnisz swój koszyk pierwszym bean bagiem, zatrzymaj się na chwilę i zastanów się, jaką kawę tak naprawdę lubisz i jak lubisz ją przygotowywać. Wybór kawy to odpowiedzialna decyzja, którą z przyjemnością będziesz pić i przygotowywać. Byłoby szkoda, gdybyś nie czerpał korzyści i przyjemności z picia kawy.
Lavazza jako jedna z najpopularniejszych kaw
Najlepszą i najbardziej popularną wśród klientów marką była słynna Lavazza (www.bee.pl). Firma została założona jeszcze w 1895 roku i wciąż się rozwija, poszerzając swoją linię monosortów i mieszanek. Oprócz kawy ziarnistej oferuje również kawę mieloną, a także kapsułki do ekspresu. Połączenie składników w kawie Lavazza poprawiło jej smak. W rezultacie gwarantowana jest aromatyczna nuta kwiatowa z Ameryki, a afrykański dodatek podkreśli miodowy odcień.
Arabica lub jej mieszanka
Odmiany mono Arabica są idealne dla tych, którzy dokładnie wiedzą czego chcą i znają smak kawy z całego świata. Na rynku masowym odmiany mono są dostępne, ale nie w szerokim zakresie. Mieszanie różnych odmian Arabiki jest bardzo popularne wśród producentów. Zazwyczaj mieszają od 2 do 5 różnych arabic, tak aby uzyskać stabilny smak (z reguły producenci trzymają swoje mieszanki w tajemnicy). Pozwala to obniżyć koszt kawy bez utraty smaku czy dodania goryczy. Jeśli zależy Ci na łagodniejszym smaku i aromacie, wybierz tę mieszankę.
Mieszanka Arabiki i Robusty jest tradycyjnie używana do parzenia espresso (Robusta w mieszance daje gęstą, stałą cremę), ale jest też dobra do napojów z mlekiem. Tak, Robusta nadaje napojom goryczkę. Z drugiej strony ma dużo więcej kofeiny, co czyni ją idealną dla tych, którzy mają problemy z porannym przebudzeniem lub potrzebują dobrego pobudzenia w ciągu dnia. Stosunek Arabiki do Robusty w klasycznej mieszance wynosi 80% do 20% lub 70% do 30%.