Kawa rozpuszczalna czy mielona?

Lubimy pić kawę i najczęściej sięgamy po znaną od wieków kawę ziarnistą lub mieloną. Czy słusznie? Kawa rozpuszczalna, pojawiła się w powszechnej sprzedaży dopiero w XX wieku. Uważamy ją często za zamiennik czarnej kawy. Chętnie sięgamy po nią na wycieczce, w biurze i wszędzie tam, gdzie potrzebujemy szybko i łatwo dodać sobie kawowej energii. Kawa rozpuszczalna produkowana jest przez najlepsze marki takie jak Lavazza wysoka jakośćNic więc dziwnego, że posiada też grono wielbicieli, którzy przedkładają jej smak nad klasyczny napar kawy mielonej. 

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Podobnie jak w przypadku klasycznej kawy mielonej, kawa rozpuszczalna powstaje z ziaren kawowca. Najpierw obiera się z łupin i praży w wysokiej temperaturze. Następnie miele się je i poddaje ekstrakcji w temperaturze 175°C. Otrzymany ekstrakt zostaje zagęszczony a następnie wysuszony w wyniku liofilizacji lub suszenia rozpryskowego. Liofilizacja pozwala otrzymać aromatyczny produkt bardzo dobrej jakości. Suszenie rozpryskowe umożliwia natomiast produkowanie kawy na masową skalę. Kawa rozpuszczalna może też wystąpić w wersji bezkofeinowej.

Kawa rozpuszczalna i jej wpływ na zdrowie

Kawa rozpuszczalna nie jest tak obfita w kofeinę jak klasyczna, zawiera jej 75-100 mg w jednej filiżance. I chociaż w jej składzie znajdziemy cenne przeciwutleniacze, pojawi się w nim i nikiel. Pierwiastek ten może powodować występowanie alergii. Osoby, które wiedzą o swoim uczuleniu na nikiel nie mogą stosować tego rodzaju napoju. W składzie kawy znajduje się też inny metal ciężki-glin oraz akrylamid. Jest on uważany za związek karcerogenny. Akrylamid pojawia się w kawie w skutek traktowania jej wysoką temperaturą. Spożywany w dużych ilościach uszkadza układ nerwowy i sprzyja pojawieniu się nowotworów. Kawa rozpuszczalna jest produktem przetworzonym i nie należy jej nadużywać. Jeśli nasza dieta obfituje w niezdrowe produkty takie jak chipsy, ciastka, słone krakersy, picie kawy rozpuszczalnej jest niewskazane.